Home Uncategorized NASA zbulon imazhin e parë të planetit ‘alien’ jashtë sistemit tonë diellor

NASA zbulon imazhin e parë të planetit ‘alien’ jashtë sistemit tonë diellor

Në një moment vërtet historik, NASA ka zbuluar imazhin e parë të një planeti alien jashtë sistemit tonë diellor.

I kapur duke përdorur teleskopin hapësinor James Webb, imazhi i parë i drejtpërdrejtë i këtij lloji u shpërnda më 1 shtator), duke treguar ekzoplanetin ‘HIP 65426 b’ në katër filtra të ndryshëm drite.

NASA konfirmoi se planeti është një gjigant gazi, që do të thotë se nuk ka sipërfaqe shkëmbore dhe nuk mund të jetë i banueshëm – kështu që nuk ka të huaj, njerëz.

NASA zbulon imazhin e parë të planetit ‘alien’ jashtë

Por zbulimi është gjithsesi i jashtëzakonshëm, siç shprehet Sasha Hinkley, profesoreshë e asociuar e fizikës dhe astronomisë në universitetin Exeter:

“Ky është një moment transformues, jo vetëm për Webb, por edhe për astronominë në përgjithësi,” tha ajo në një deklaratë të shpërndarë nga agjencia hapësinore.

NASA ofroi gjithashtu një sërë faktesh interesante rreth ekzoplanetit, duke përfshirë se ai është rreth 15 deri në 20 milionë vjet i vjetër.

Imazhi jo vetëm që i lejon studiuesit të ekzaminojnë më tej ekzoplanetin, por gjithashtu hap rrugën për studimin e botëve të tjera të largëta.

“Unë mendoj se ajo që është më emocionuese është se ne sapo kemi filluar,” shtoi Carter. “Ka shumë imazhe të tjera të ekzoplaneteve që do të vijnë, që do të formojnë kuptimin tonë të përgjithshëm të fizikës, kimisë dhe formimit të tyre. Ne madje mund të zbulojmë edhe planetë të panjohur më parë.”