Home Uncategorized A është noti në gjendje të luftojë depresionin?

A është noti në gjendje të luftojë depresionin?

Noti në det mund të fillojë të përshkruhet nga mjekët si një antidot kundër depresionit, në mënyrë që të zëvendësojë medikamentet anksiolitike dhe efektet anësore të tyre të pakëndshme.

Shkencëtarët nga Universitetet e Portsmouth dhe Sussex, në bashkëpunim me sistemin shëndetësor kombëtar të Britanisë, vendosën të studiojnë efektivitetin e “ekoterapisë” në sëmundjen e depresionit. Ekoterapia ka vërtetuar tashmë aftësitë e saj për të ndryshuar gjendjen shpirtërore.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se zhytja në ujë të ftohtë redukton nivelet e stresit dhe promovon një ndjenjë mirëqenieje. Studimet e reja kanë treguar gjithashtu se noti i rregullt në det ose liqen mund të ketë përfitime për shëndetin mendor.

Studiuesit synojnë të provojnë pretendimin e tyre në mënyrë eksperimentale duke e vënë teorinë e tyre në një provë klinike, me qëllimin për të gjetur nëse noti në natyrë mund të jetë më efektiv në trajtimin e depresionit sesa ilaçet farmaceutike.

“Studimi, i financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i Britanisë, do të ofrojë provat e para të efektivitetit të notit si një alternativë ndaj ilaçeve dhe psikanalizës tek njerëzit që vuajnë nga depresioni”, tha një zëdhënës i Universitetit të Portsmouth.

Sipas studimeve të reja, noti i rregullt në det ose liqen për 30 ose 60 minuta mund të jetë i dobishëm për shëndetin mendor.

Autorja e studimit Dr Heather Massey, nga Shkolla e Mjekësisë Sportive në Universitetin e Portsmouth, thotë: “Në këtë studim të ri ne shikojmë notin në natyrë si pjesë e një programi të mbështetjes sociale për njerëzit që kërkojnë mbështetje mendore pa mjekim”. Prova klinike vjen në një kohë të rritjes së sëmundjeve mendore dhe sulmeve të ankthit në pjesën më të madhe të popullsisë, pjesërisht për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Hulumtimet kanë treguar se çdo “sesion” noti duhet të zgjasë 30 ose 60 minuta, në varësi të gjendjes fizike dhe nevojave të pacientit. Uji i ftohtë mund të ndihmojë gjithashtu duke qetësuar psikikën.

Jo përpjekjes për veten

Megjithëse metoda e notit pritet të jetë një ndihmë e madhe për ata që duan të reduktojnë mjekimin, ekspertët paralajmërojnë se sëmundjet mendore kërkojnë monitorim nga profesionistë të shëndetit mendor, të cilëve u kërkohet të bindin pacientët që të marrin trajtimin e saktë të përshkruar për ta dhe jo ata. veprojnë vetë në lidhje me trajtimin e sëmundjes së tyre Trajtimet alternative janë të mirëseardhura, përderisa shoqërohen me trajtimin e rekomanduar nga një mjek i kualifikuar.