Home Uncategorized Nëse kjo ndodh në martesën tuaj, me shumë mundësi do të divorcoheni

Nëse kjo ndodh në martesën tuaj, me shumë mundësi do të divorcoheni

Gratë tani janë shtylla kurrizore e fuqisë punëtore dhe megjithatë ato mbajnë aq shumë përgjegjësi sa është pothuajse mbinjerëzore që ato të kenë sukses.

Në vitin 2018, 74 meshkuj deri në 100 femra u diplomuan. Rreth 64% e grave kanë familje dhe prodhojnë të njëjtat para si burrat e tyre. Dhe nuk është çudi: gratë mund të bëjnë dhe të jenë gjithçka.

Derisa të bëhen nëna.

Në atë moment, shumë nga bashkëshortët e tyre padyshim që presin të bëhen superheronj. Libri i ri i Lara Bazelon “Ambicioze si një nënë” eksploron se si nënat që punojnë marrin një “ndërrim të dytë”, domethënë të gjitha punët e shtëpisë dhe ato familjare që kryhen pas punës së paguar.

Edhe midis familjeve ku partnerët fillimisht ndanin punën e tyre në mënyrë të barabartë, kujdesi për fëmijët përfundon tek nënat. Shtatëdhjetë e pesë përqind e nënave janë përgjegjëse për takime të tilla si kontrollet e fëmijëve.

Ata gjithashtu kanë katër herë më shumë gjasa të marrin leje për t’u kujdesur për fëmijët e tyre nëse sëmuren, një statistikë që u bë shumë e qartë gjatë pandemisë COVID.

Edhe në kohë normale, gratë shpenzojnë rreth dy orë më shumë në ditë duke bërë punët e shtëpisë sesa partnerët e tyre.

Një studim i vitit 2013 nga profesorët e ekonomisë Francine D. Blau dhe Lawrence M. Kahn pohoi se “burrat modernë nuk e rregullojnë kohën që kalojnë në punët e shtëpisë bazuar në statusin e punësimit të burrave të tyre”.

Me fjalë të tjera, të kaloni shumë orë në zyrë nuk do të thotë që bashkëshorti juaj do të pastrojë shtëpinë dhe do të shpëlajë shishet e bebeve. Gratë janë të rraskapitura dhe shumë nga partnerët e tyre thjesht nuk i ndihmojnë. Një nënë në librin e Bazelon shpjegoi se megjithëse fitonte më shumë se burri i saj, ajo ishte ende përgjegjëse për “çdo gjë që lidhej me detyrat e shkollës, takimet me mjekun… Burri im nuk bëri asnjë përpjekje për ta kuptuar”.

“Nënat profesionale që punojnë me partnerë që hezitojnë ta bëjnë këtë ndryshim në perspektivë dhe ndarjen e kohës dhe burimeve kanë një zgjedhje të vështirë”, shkruan Bazelon. Ose bëjnë kompromis, ose largohen.

Sipas një studimi të vitit 2015 nga Shoqata Sociologjike Amerikane, gratë fillojnë 69% të divorceve dhe midis grave me diplomë universitare, kjo është 90%.

Në vitin 2022, që familjet të lulëzojnë, burrat mund të kenë nevojë të fillojnë të mbështesin karrierën e grave të tyre në mënyrën se si gratë kanë mbështetur burrat e tyre për breza. Gratë nuk do të kthehen më. Nëse burrat duan që marrëdhëniet të zgjasin, ata duhet të kalojnë në shekullin e 21-të.